Årets finaste innergård 2019 korad: Grönskande oas mitt i Malmö

Bild innergården i Brf Humle 24
25 okt 2019 | Bakom en ordinär brun tegelfasad i centrala Malmö döljer sig en oas med prunkande växter, porlande vatten och härlig granngemenskap. Följ med in på innergården till Brf Humle 24 i Malmö, vinnare av Sveriges finaste innergård 2019.

Kontrasten mellan stadsbruset från gatan och lugnet inne på gården, är enorm. Inget på utsidan skvallrar om att porten Norregatan 5 i Malmö city döljer en grön hemlighet.

– Vi har bott här i trettio år och i början var det en hyresrätt. Då fanns här en sandlåda på gården och ganska otyglad växtlighet, berättar Bengt Larsson, som jobbar med teknik i bostadsrättsföreningens styrelse.

Husen kring innergården, Brf Humle 24, blev bostadsrätter 2006. Sedan dess har en stor del av trädgårdsarbetet i omgångar skötts av föreningens medlemmar.

Alla Larsson, gift med Bengt, har sedan en tid tillbaka huvudansvaret för gräsklippning av gräsmattan och en allmän tillsyn.

– Men jag är ingen polis, skrattar hon.

Det är fritt fram att köpa vilka växter man vill och plantera på sin uteplats eller balkong. Bara inte växterna har rötter som spränger, säger hon.

Innergården är helt kringbyggd och nås bara från de boendes egna uteplatser eller via källaren. Men det är inte bara uteplatserna och innergården som spirar, huskroppen är byggd så att alla lägenheter har en egen balkong som skjuter ut från huset och för tankarna till en terrassodling vid Medelhavet. Bengt och Alla Larsson bor på nedre botten och har en uteplats som delvis skyddas av tak och delvis sträcker sig en bit ut i trädgården.

De har beundransvärt många tomatplantor, fulla med röda frukter. På deras uteplats växer även bland annat clematis, rosor och bambu, som avlöser varandra i växtlighet under sommaren. På balkongerna ovanför dem skymtar inte bara inbyggda balkonglådor utan även hela träd i krukor. Daniela Kalundzievska är en av dessa balkongodlare. Hon odlar bland annat rödbetor och jordgubbar.

– Och så har vi haft solrosor och gräslök. Och en gran! berättar döttrarna Mila och Leia upprymt.

De älskar att leka nere på gården. Lekstugan rymmer precis två barn och här finns också en liten kulle som på vintern används för pulkaåkning. Den lilla dammen, med en porlande fontän, kan nästan misstas för en pool.

– När det är varmt vill vi bada, fast det får vi inte, säger Leia.

– Nej, det är inte tillåtet. För det är en damm, ingen pool, säger Alla Larsson och ler.

Vad som däremot kanske kan förvåna en del är att grillning är tillåtet på alla balkonger och uteplatser. Det är Daniela Kalundzievska glad över.

– Ja, och vi trivs jättebra här. Här ute finns alltid några kompisar för barnen att leka med, säger hon och sveper med handen över gården.

I augusti fick styrelsen veta att gården vunnit Bostadsrätternas tävling Sveriges finaste innergård, vilket togs emot med stor glädje. Men det var faktiskt inte första gången som gården vann pris.

– 2005 blev vi utnämnda till Malmös finaste trädgård och redan på 90-talet kallades gården för Babylons hängande trädgård, berättar Bengt Larsson stolt.

Det börjar gå mot höst och då är alla i huset gemensamt med och höststädar innergården. Till och med i december planeras gemensamma aktiviteter.

– Då tänder vi granen tillsammans inne på gården. Det brukar vara väldigt välbesökt och uppskattat, säger han.

Sarah Nylund

 

FÖRENINGENS BÄSTA TIPS: SÅ SKAPAR NI GEMENSKAP OCH GRÖNSKA PÅ INNERGÅRDEN

  • Föreningen bör inte vara för stor, annars blir det svårt att få överblick. Med för många inblandade blir det inte lika familjärt.
  • Att anlita en extern firma för trädgårdsskötsel kan bli en dyr lösning. I Brf Humle 24 har vi lagt uppdraget på en boende i huset, vilket numera kostar ungefär hälften mot en extern firma. Om de boende vill jobba i trädgården sparar alla pengar åt föreningen samtidigt som ni lär känna varandra bättre.
  • Dela växter, skott och fröer med varandra, och utbyt era bästa trädgårdstips. Att prata om växter är en perfekt isbrytare, lite som att prata om vädret. Det finns alltid något att säga.

HEDERSOMNÄMNANDE: BRF RIGGEN

Årets hedersomnämnande går till en stilren och välskött innergård som kombinerar sociala ytor med vackra och uttrycksfulla perenner såsom röd japanlönn, vajande gräs och ormhassel. Bostadsrättsföreningen Riggen i Stockholmsförorten Gröndal har verkligen lyckats skapa en utemiljö om både sticker ut och bjuder in.

Skriv en kommentar

Mer som detta