Hej!
Här gäller som styrelse (fastighetsägare/hyresvärd) att vara professionell och följa de regelverk som gäller.
Det framgår inte om den boende är hyresgäst eller bostadsrättsmedlem. Du skriver visserligen ”hyra” men det är rätt vanligt att man slentrianmässigt använder ordet ”hyra” men egentligen menar ”årsavgift” eller ”månadsavgift” (om årsavgiften är uppdelad per månad).
Är det fråga om hyra, dvs den boende är hyresgäst, finns det tydliga regler i ”hyreslagen” (12 kapitlet Jordabalken) som reglerar vad som gäller. Här är det fråga om en tydlig skyddslagstiftning där lagstiftaren ger hyresgästen flera chanser att betala och därmed återvinna hyresrätten. Funderar man på att säga upp en hyresgäst ska man absolut alltid ta hjälp av kunnig hyresjurist. Det finns alldeles för många juridiska fällor att ramla i annars.
Är det istället fråga om bostadsrätt och att en medlem slarvar med betalningen av årsavgiften (månadsavgifterna) gäller andra regler. Dessa hittar du i Bostadsrättslagens 7 kapitel. Även en medlem har ett visst skydd mot att bli av med lägenheten om man inte betalar. Men – och detta är det viktiga – enligt 23 § finns en risk att medlemmen vid upprepade förseningar ändå blir av med sin lägenhet. Här har alltså lagstiftaren valt att skydda föreningen istället för medlemmen.
Om det är fråga om en medlem som ständigt är sen med betalningen av månadsavgiften (den ska ju betalas i förskott) kan man skriva ett vänligt brev till dem och förklara vad reglerna i Bostadsrättslagen betyder. Ja, att de faktiskt riskerar att bli av med sin lägenhet om de ofta är sena med betalningen. Det gjorde vi i vår förening när vi började tröttna på ett par envist sena medlemmar. Det fick omedelbar effekt – betalningarna har alltid varit i tid sedan dess!
Frågan om bostadsanpassning är väl inte mycket att orda om. Det är ju kommunen som kan hjälpa alla boende (oavsett boendeform) när man på olika sätt behöver hjälp med anpassning av sin bostad. Det kan exempelvis vara fråga om en familj med handikappat barn där man av säkerhetsskäl önskar få balkongen inglasad. Ja, så att inte det kanske ovanligt livliga barnet ska klättra upp och ramla ner. Allra vanligaste bostadsanpassningen är väl annars att man breddar dörrar och tar bort trösklar för att underlätta för rullstol och rullator. Finns det, som du säger, redan inglasade balkonger i er förening kan ni väl knappast säga nej. Ni har förstås all rätt att ställa krav på vilken typ av inglasning det ska vara (samma som för övriga balkonger).
Har ni sett ansökan/underrättelsen från kommunen kan ni självklart tipsa kommunens handläggare om de korrekta uppgifterna om vem som är lägenhetsinnehavare och vilken adress/lägenhetsnummer som är den korrekta.
I övrigt tycker jag att man som styrelse inte ska lägga några värderingar i detta när ärendena ska handläggas. Acceptera istället att det är olika regelverk med olika syften. Hantera frågorna strikt utifrån dessa regler så riskerar ni inte att göra fel.
Hälsningar
Ola