6. Undersöka bostadsrätten

Svar: 

När du köper en bostadsrätt köper du två saker – nyttjanderätten och andelen i bostadsrättsföreningen.

Det gör att olika typer av fel kan komma fram och det är utifrån denna risk du bör undersöka objektet ingående för att bedöma om det kommer att bli en bra investering.

Besiktiga lägenheten
En köpare av bostadsrätt bör precis som en villaköpare göra en besiktning av objektet. Med objektet menas föreningen och lägenhetens fysiska egenskaper.

Gå runt i huset
Kräv att få tillgång till alla utrymmen. Är huset välvårdat? Verkar det finnas en omtanke om huset? Gå i källaren. Gå ut på gården. Ta trappan i stället för att åka hiss. Försök komma upp på vinden. Finns rostfläckar på rör? Läcker taket på vinden? Flagnar färgen på väggarna i trapphuset?

Sparar sig helt enkelt föreningen till låga avgifter genom bristfälligt underhåll? Då kommer notan garanterat senare.

Kontrollera ytan
Som köpare bör du kontrollera ytan innan köp. Du får använda de källor som finns tillgängliga. Är du mycket angelägen om att den uppgivna ytan är korrekt kan du anlita särskilda firmor som gör ytuppmätningar. Ytuppgiften kan basera sig på gamla sätt att beräkna ytan.

Gå igenom checklistan
Checklistan håller reda på alla viktiga saker du behöver gå genom.

Titta på olika dokument
Alla bostadsrättsföreningar har stadgar som i detalj reglerar just den föreningens verksamhet. Bäst är att beställa stadgarna från Bolagsverket. Det är endast den registrerade versionen som gäller.

 

Ämne: