1. Köpa i äldre förening

Svar: 

En bostadsrätt i en äldre förening köper du som regel av någon som redan är bostadsrättshavare. Men det kan också hända att du köper bostadsrätten av föreningen direkt. Detta kallas då för upplåtelse.

Då handlar det vanligtvis om en före detta hyreslägenhet som blivit ledig och som ombildas till bostadsrätt eller att föreningen skapat nya lägenheter på exempelvis vinden. Eller att du tänker köpa en nybyggd bostadsrätt.

Är du ute och söker bostad ska du titta på många lägenheter. Detta är det enda sättet att bygga upp en känsla för vad som är rätt pris. Priset är inget matematiskt framräknat belopp per kvadratmeter utan en känsla för hur mycket lägenheten kan vara värd. Denna känsla får du inte utan att titta på en stor mängd bostadsrätter.

Kom i god tid till visningen, helst innan den börjar. Då kan du innan visningen gå runt i de delar av fastigheten som går att komma åt och samla intryck om hur föreningen och huset verkar skötas. På det viset kan du också förbereda frågor som mäklaren förhoppningsvis kan svara på.

Hur vet jag om priset är rätt?

Priser på bostadsrätter är till skillnad från villapriser inte offentliga. Du kan således inte på något enkelt sätt ta reda på vad andra bostadsrätter sålts för. Frågar du styrelsen i föreningen får du sannolikt inte något svar. Självklart ska du inte betala för mycket.

Att jämföra priser per kvadratmeter utan genomsyn av föreningen ger ingen användbar information.

Vad betyder skillnaden i årsavgift mellan olika lägenheter? Ska du betala lika mycket för två identiskt lika lägenheter med olika årsavgifter?

Två identiskt lika objekt finns knappast utan alla värden måste nollställas för att få bra jämförelser. Det handlar om att hitta mixen mellan priset och avgiftsnivån. Detta kan du göra genom att lägga ihop månadsavgiften till föreningen med en tänkt räntekostnad om du skulle låna till hela priset. Du tar månadsavgiften och räknar om det till ett års avgifter.

Budgivning

Är det ett attraktivt objekt som säljs så kan du räkna med att det är mycket folk på visningen. Eventuell budgivning sker normalt någon dag efter visningen. Du hinner då kontrollera några grundläggande fakta om föreningen och prata med styrelsen. Försök motstå frestelsen att ge bud på visningen. Till detta har man i det här läget ett allt för magert underlag. Men du kan givetvis anmäla ditt intresse för lägenheten. Även om lägenheten är den bästa du sett så måste du undersöka objektet.

Vid budgivning ringer mäklaren runt och tar emot bud från olika spekulanter. Det behöver inte vara bud som ligger över det begärda priset utan kan mycket väl vara lägre bud. Allt beror på hur marknaden just då ser ut.

Det bästa för alla är en öppen budgivning. Detta gagnar både köpare och säljare. Säljaren kan nämligen heller aldrig veta om högsta bud vunnit eller om det är den budgivare som kan förse mäklaren med ett nytt försäljningsobjekt som blir anvisad som köpare.

Som köpare har du självklart ett bättre utgångsläge när efterfrågan är lite mer dämpad. Samtidigt ska du kanske själv sälja och får också lida av att marknaden är svag.

 

Ämne: