”Vi har ett museum i källaren”

För många föreningar är källarutrymmen en ständig punkt på dagordningen under årsstämman. Ska det installeras en hydroponisk odling eller ska barnfamiljen på 3:an få det där extra förrådet de motionerat om? I bostadsrättsföreningen Mäster Johan i Malmö har de boende inga sådana problem.

Bild Åke Johansson, sekreterare i Brf Mäster Johan i Malmö.
Åke Johansson är sekreterare i bostadsrättsföreningen Mäster Johan i Malmö. Foto: Ola Torkelsson

När huset, som ligger i den anrika stadsdelen Gamla Väster i Malmö, byggdes i början av 2000-talet hade byggherren en skyldighet att göra arkeologiska utgrävningar av marken runt kvarteret.

– Det är ju historisk mark som vårt hus står på. I vanliga fall får byggherren betala allt själv, men den här gången gjordes det i samarbete med Malmö museum, säger Åke Johansson, föreningens sekreterare och museiansvarige.

Under utgrävningarna hittades flera intressanta föremål från framför allt 1300-talet fram till 1600-talet, bland annat svärdsknappar, ett knivskaft med bärnstenar och en hel del holländsk keramik. När huset byggts färdigt fick bostadsrättsföreningen behålla en hel del föremål, och nu finns de flesta samlade i ett litet museum i källaren.

– Det var ju väldigt roligt att vi fick behålla så många saker när de grävde ur. I vårt museum finns några inramade affischer, en glasmonter med fynd och uppmurade tegelstenar, säger Åke.

Det uppdagades också en spännande historia under utgrävningen.

– Det visade sig att en änka under 1600-talet hade gömt fint porslin genom att gräva ner det. Hade man vetat om det så hade det kanske kunnat komma upp helare än vad det gjorde, säger Åke.

Framförallt i början fanns det en enorm stolthet över att vi hade ett eget museum.

Men änkan är inte den enda som grävt ner saker under huset. Bostadsrättsföreningen har själva grävt ner en säck med böcker och dagstidningar från tiden då huset byggdes.

– Vi har skrivit ett brev också. Det blir som en tidskapsel för framtidens arkeologer.

Tillströmningen till museet har avtagit något de senaste åren, men varje år under föreningens höstfest öppnas rummet så att nyinflyttade har möjlighet att beskåda fynden. Åke Johansson upplever att de flesta boende ser museet som något som ger positivt värde till föreningen.

– Framför allt i början fanns det en enorm stolthet över att vi hade ett eget museum. Det är ju verkligen en unik möjlighet det här: Jag har aldrig hört talas om att det finns något liknande någon annanstans i Sverige.

Av: Cecilia Billgren

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela 2024 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet