Vem betalar för kärvande reglage?

Reglage på ett element.
02 dec 2016 | Här kan du läsa om vanliga frågor som ställs till styrelser i bostadsrättsföreningar. Styrelserna i sin tur vänder sig till Bostadsrätterna för rådgivning.

När ska det finnas en underhållsplan?
FRÅGA: Enligt våra stadgar ska styrelsen upprätta en underhållsplan för fastigheten. Hur lång tid efter föreningens start bör den vara klar?

SVAR: Syftet med en underhållsplan är att kartlägga vilka generella åtgärder som behövs i fastigheten under kommande år och därmed få en kostnadsbild av detta. Men det finns inga lagar kring detta och styrelsen får agera efter vad den finner lämpligt. Är huset nytt är det väl inte bråttom, men är det gammalt och i behov av olika reparationer bör styrelsen vara angelägen om att ta fram planen.

Vem betalar för kärvande reglage?
FRÅGA: Vad gäller när ett reglage på ett element i en lägenhet kärvar så att det inte går att vrida? Det sitter riktigt fast. Vems ansvar är element och tillhörande reglage? Vem betalar att en rörmokare kommer ut och åtgärdar problemet?

SVAR: Svaret på denna fråga finns i föreningens stadgar, där sådant brukar stå. Vanligast är att medlemmar ansvarar för målning av elementen och föreningen för resten. Då blir det föreningens ansvar att reparera dessa brister, till exempel vad gäller reglaget.

Brandvarnare: Vilka krav finns det?
FRÅGA: Flera grannar har ingen brandvarnare och det är så klart en risk om olyckan skulle vara framme. Finns det någon lag som säger att alla måste ha brandvarnare?

SVAR: Nej, det finns inget lagkrav för detta i fastigheter som är uppförda före 1999. Istället kan bostadsrättsföreningen köpa in brandvarnare och dela ut dessa till de boende.

Måste jag betala ny pantsättning?
FRÅGA: Jag har bott i föreningen länge och har nu utökat mitt bolån hos banken. Måste jag ännu en gång betala pantsättningsavgift till föreningen? Jag betalade ju en sådan när jag flyttade in i föreningen.

SVAR: Om föreningen fått en begäran från en bank om notering av pantsättning måste föreningen förstås göra denna notering. Då har den också rätt att debitera medlemmen den pantsättningsavgift som finns i stadgarna. Detta gäller för varje ny pantsättning, det vill säga även när någon utökar sitt bolån.

Vem åtgärdar störande ljud?
FRÅGA: Knarrande golv kan vara irriterande. Vem ansvarar för en knarrande parkett? Är det föreningen eller medlemmen som får betala för att se till att det blir tyst?

SVAR: Om det är själva parketten som knarrar är det medlemmens sak att åtgärda då det ju är ett ytskikt.

Skriv en kommentar

Mer som detta