Svårt att göra hållbara materialval till renoveringen

Det är lätt att känna sig nöjd när vi sopsorterar hyfsat och köper miljömärkt tvättmedel. Men det finns gott om andra saker du som enskild boende kan göra för miljön.

Enligt hållbarhetsexperten Robert af Wetterstedt är det framför allt två saker som bidrar till ett mer hållbart boende: elavtalet och materialvalet. Det ena är enkelt, det andra är svårt.

– Energifrågan är väl den stora saken tycker jag. Där kan du som enskild boende se till att skaffa ett schysst elavtal med grön el. Det finns det bra alternativ att välja på i dag.

Materialvalet däremot – det är knepigare. Som konsument är du tvungen att dra ett stort lass själv eftersom det inte finns några regler att förhålla sig till. Robert af Wetterstedt beskriver en situation som är lite av ett ”moment 22” – du måste själv se till att köpa miljövänligt, men det finns nästan inga sätt att vara säker på att du gör det.

– Många av de material vi bygger med i dag är giftiga. Till exempel olika typer av plastmaterial. Det har blivit bättre på senare år, men det kommer in väldigt mycket varor från andra länder där kontrollen inte är lika stor. Det kommer att skärpas i framtiden men som det är nu måste konsumenten själv ta ansvar för att kolla upp det.

Säg att jag ska renovera köket. Hur gör jag för att undvika dåliga material?

– Titta på miljömärkningar. Svanen är ett sätt, det finns till exempel många köksinredningar som är Svanenmärkta. För proffs finns det andra sätt att kolla det, men för privatpersoner är det än så länge svårt.

Hur hållbart lever vi egentligen i Sverige? Många av oss har bilden av att vi ligger långt fram i miljöfrågor. Stämmer det?

– Nej, det gör det inte. Vi har ett välfärdssamhälle. Om alla levde som vi i Sverige skulle vi göra oss av med fyra jordklot årligen. Men vi är heller inte sämst i klassen. USA är till exempel mycket värre. De ligger väl på tio jordklot per skalle. När vi ser tillbaka på hur vi levde för bara trettio år sedan är det lätt att skaka på huvudet. Vi slängde glatt allt möjligt i soporna: glas, metall, kemikalier och kompost. Vi rökte inomhus och hade säkerhetsbälte bara ibland.

Vad kommer vi skaka på huvudet åt om femton år?

– Att vi inte utnyttjade alla stora tak och fasader till solceller, tror jag. Solceller blir billigare och mer effektiva hela tiden. Snart kommer det vara en självklarhet för alla bostadsrättsföreningar att installera dem för att göra egen, grön el och sälja den överblivna.

ENKLA TIPS TILL DEN SOM BOR FÖR ETT MER HÅLLBART BOENDE

1. Köp miljövänliga rengöringsmedel.

2. Skaffa ett elavtal med grön el.

3. Försök att renovera med miljövänliga material.

4. Dela saker med dina grannar, till exempel cyklar och annat.

5. Påverka föreningen så att det blir enkelt att vara hållbar, till exempel med sopsortering och dylikt.

EFFEKTIVA ÅTGÄRDER SOM SPARAR MILJÖ OCH PENGAR I FÖRENINGEN

1. Utnyttja takytan

Solceller: Om alla lämpliga tak i Sverige skulle användas för att producera solel så skulle vi tillsammans kunna producera omkring 40 TWh, det vill säga ungefär en tredjedel av den el vi använder i dag.

2. Stoppa tjuvarna

Finns det onödiga energitjuvar? Element på ställen där ingen är? Elektrisk uppvärmning av stuprännor trots att det inte är kallt?

3. Sopsortera

Källsorteringsmöjligheter: Påverka föreningen så att det blir enkelt att vara hållbar.

4. Byt till bättre leverantörer

Se över de avtal föreningen har med förvaltare och andra aktörer. Har de fullgjort sina åtaganden vad gäller hållbarhet? Kan ni förvänta er mer av dem?

5. Vad värms upp?

Hur varmt är det i garaget? Bilar behöver knappast ha 20 grader mitt i vintern.

6. Oljepanna eller bergvärme?

Varifrån kommer värmen? Föreningen kan spara stora pengar och bli mer hållbar genom att se över lika alternativ.

7. Isolering

Är huset tätt? Om det drar genom fönster och dörrar leder det till onödigt hög energiförbrukning

8. Elda inte för kråkorna

Värmeåtervinning av frånluft. Det kan i många fall stå för en stor del av energibesparingen.

9. Lys upp med lågenergilampor

Byt ut ljuskällor och armaturer. LED-lampor drar betydligt mindre energi än lysrör. Kan ni dessutom montera rörelsesensorer, sparar det både pengar och miljö.

Läs även om nyproducerade bostadsrättsföreningen The village i Hammarby sjöstad och deras jakt på energitjuvar.

Läs vad föreningar i äldre fastigheter kan göra och vad den lagstadgade energideklarationen har för betydelse.

Av: Kalle Dixelius

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela 2024 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet