Så slår ett minskat ränteavdrag

Frej Petersson har nyligen köpt bostadsrätt. Han skulle drabbas hårt om ränteavdraget sänks, samtidigt som räntan går upp till en normal nivå.
Frej Petersson köpte en etta på 35 kvadratmeter i Uppsala i våras. Om räntan går upp till normalnivåer och ränteavdraget samtidigt sänks från 30 till 20 procent kan hans räntekostnad höjas med 3 810 kronor per månad.

I slutet av maj, precis innan amorteringskravet höjdes, köpte Frej Petersson, 21 år, en etta på 35 kvadrat i Uppsala. Han jobbar som processoperatör på Fresenius Kabi. Han lånade drygt 1,4 miljoner kronor och har en ränta på 1,62 procent. Månadsavgiften till föreningen är ungefär 2 500 kronor och lånen kostar ungefär lika mycket varje månad.

Frej Peterssons räntekostnad i dag är 1 323 kr i månaden. Om ränteavdraget i dag skulle sänkas till 20 procent skulle räntekostnaden öka med 190 kronor (se faktaruta).

Men den dag räntan stiger till en normalnivå skulle det definitivt märkas i plånboken. Med en ränta på 5,5 procent (normalränta enligt Riksbanken) och ett ränteavdrag på 20 procent skulle räntekostnaden bli 5 133 kronor per månad.

– Om jag vetat att räntan skulle stiga kraftigt är det inte säkert att jag köpt någon lägenhet, trots att jag är lyckligt lottad med ett bra jobb och i övrigt låga omkostnader, säger Frej Petersson.

Hans plan nu är att betala lånen snabbt:

– Ja, jag jobbar hårt och lägger undan för extra amorteringar. Jag vill bli skuldfri så fort som möjligt.

Thomas Östberg

Läs också:
Därför skapades möjligheten till ränteavdrag
Låginkomsttagare skulle drabbas hårdast om ränteavdraget avskaffas

Skriv en kommentar

Mer som detta

Illustration över en eventuell förskjutning av ränteavdraget i procent.

Därför skapades möjligheten till ränteavdrag

ArtikelTre av fyra svenska hushåll gör ränteavdrag. Historiskt har avdraget för många varit en förutsättning för att kunna köpa en bostad. Men avdraget är också politiskt känsligt. Nu höjs röster i olika politiska läger för en sänkning.Läs mer