”Så skapade vi en grön oas”

Bild köksträdgården och de odlande i Brf Hagbacken.
16 nov 2017 | Går det att ordna en gemensam köksträdgård i en bostadsrättsförening? Ja, det är precis vad Brf Hagbacken i Leksand har skapat på sin gård med prunkande pallkragar med grönsaker och blommor, fruktträd och bärbuskar.

Från motion till verklighet:

Det började med en motion från Annika Varghans, som 2012 var nyinflyttad i föreningen. Hon hade bott i villa och saknade att ha en egen trädgård att påta i. I motionen föreslog hon att ett hörn av  bostadsrättsföreningens gård skulle förvandlas till en trädgård.

– Tanken var att skapa en vacker köksträdgård där de som ville skulle få en plats odla och skörda det de odlade, men där det också skulle finnas bärbuskar och träd som alla i föreningen skulle få plocka av, säger Annika Varghans.

Årsstämman antog motionen och därefter bildades en trädgårdsgrupp med sex av de boende. Styrelsen gav gruppen 11 000 kronor för inköp av växter och material.

Först gjorde gruppen en ritning över den tänkta trädgården, sedan grävde de ett dike runt om det som skulle bli trädgård, satte kantstenar, gjorde grusgångar och fixade en sittplats och fyllde på med planteringsjord i 15 pallkragar och runt omkring för träd och bärbuskar.

– Vi genomförde arbetet i form av en studiecirkel i urban stadsodling via ett studieförbund. Nu har vi bara en gemensam arbetsdag på våren och en på hösten. I övrigt sköter var och en sin pallkrage, berättar Annika Varghans.

Varje vår skickar trädgårdsgruppen ut en förfrågan till samtliga 29 boende i föreningen. Den som vill får då boka en eller flera pallkragar att sköta under den kommande växtsäsongen. I år har nio  medlemmar odlat.

Vem som helst i bostadsrättsföreningen kan slå sig ned i sittgruppen i köksträdgården och njuta av   den fina miljön. Det som växer i pallkragarna är enskild egendom, men alla är välkomna att plocka av det som står runt om, som plommon, körsbär, hallon, vinbär, rabarber och krusbär.

– Trädgården är vår gröna oas. Det är trevligt att bara sitta där. Sen ökar den värdet på lägenheterna och finns med på bilder när det säljs lägenheter. Trädgården visar att vi vill göra saker tillsammans och kan ta ansvar, säger Ina Östlund som i år odlat ringblommor, ärtor, dill, koriander och sallad i två pallkragar.

I köksträdgården finns också två komposter. Där är alla välkomna att lägga kompostmaterial, men även matavfall från helst ekologiska livsmedel som skal från frukt och rotfrukter.

– Det finns ett härligt miljötänk i botten. När jag dras med i något som är så kul så vill jag lära mig mer, säger Ina Östlund.

Nils Sundström

SÅ HÄR SKRIVER DU EN MOTION

• Skriv en tydlig och säljande motion så ökar chanserna rejält att få den antagen på stämman.

• Lyckas du ändå inte på stämman får du lobba precis som våra politiska partier gör. Prata med och övertyga dina grannar om hur förträffligt det vore med till exempel ett cykelhus. Du kan bilda en informell grupp och ta fram ett underlag för kostnader, utseende och så vidare.

Skriv en kommentar

Mer som detta