Pimpa väggen!

11 sep 2018 | Du förvandlar enkelt ett rum på bara några timmar genom att måla tapeterna. Och du behöver inte riva ner dem först!

Så målar du på tapeter | Fixartipset

Nya möblemanget är superfint och rummet vore fulländat – om det inte var för att tapeternas kulör skär sig mot inredningen. Vad göra? Jo, enklast är att helt enkelt måla tapeterna.

– Det är en jättebra idé om du vill ha en snabb förändring. Du gör det oftast på några timmar, säger Sabina Agard, utbildad målare och inredningsrådgivare på färgfackhandeln Colorama i Helsingborg.

Kan man måla på alla tapeter?

– Absolut. Enda undantaget är plastad våtrumstapet, det kräver en annan förbehandling. Strukturtapet går också bra att måla på, men kom ihåg att ojämnheterna syns igenom.

Även gamla linnetapeter?

– Ja, de blir väldigt vackra att måla på. Ofta är linnetapeter av oerhört god kvalitet och då är det ju synd att riva ner dem. Ge dem en ny kulör bara. Men tänk på att linnetapeter suger mycket mer färg jämfört med vanliga tapeter och du bör grunda antingen med tapetgrund eller allgrund först.

Måste jag spackla?

– Om underlaget inte är jämnt, ja. Färg kan ibland framhäva saker som inte syntes innan, ojämnheter och håligheter. En färg döljer absolut ingenting. Så förarbetet är jätteviktigt, lägg 75 procent av tiden där. Annars kommer du alltid se skönhetsfläckarna.

Petra Olander

 

ÄR DU OSÄKER PÅ HUR BRA TAPETERNA SITTER?

Om tapeten inte sitter bra från början kan den börja släppa när den blir blöt av målarfärgen. För att förhindra det kan du först måla med en spärrfärg som binder underlaget. Spärrfärgen gör också underlaget hårdare och mer lättarbetat när du lägger på spackel.

TAPETER UTAN SKARVAR - JA VISST!

Förr var de flesta tapeter gjorda av papper som krympte när de torkade. Därför sattes tapeterna alltid med överlappning vilket gav regelbundna tapetskarvar från golv till tak. Moderna tapeter är i så kallat non woven-material, vilket gör att tapeterna inte krymper och därför sätts de kant i kant och lämnar ingen skarv efter sig. De behöver inte heller förlimmas utan du rollar limmet direkt på väggen.

 

5 STEG TILL NYMÅLADE TAPETER!

1. Maskera lister och täck golven med skyddspapp.

2. Kolla att tapeten sitter bra och inte har börjat släppa någonstans. Dra bort det som sitter löst.

3. Spackla och slipa så underlaget blir jämnt – om det finns hål efter tavlor, tapetskarvar eller andra ojämnheter.

4. Grunda med en allgrund – en tjock färg som ger ett jämnare slutresultat och gör att färgen fäster bättre. Lättast är att rolla på färgen.

5. Måla med slutfärgen, helst två gånger så att den täcker överallt.

Skriv en kommentar

Mer som detta