Hur funkar brandvarnare?

Att ha en brandvarnare är det absolut viktigaste för att skydda dig och ditt hem mot brand. Det slår brandingenjör Johan Hedin fast. Men hur funkar olika brandvarnare? Hur länge håller de? Johan Hedin reder ut.

Hemmets mysterier | Brandvarnare

Johan Hedin jobbar på räddningstjänsten i Helsingborg med fokus på förebyggande brandskydd. Vad finns det för olika typer av brandvarnare?

– De vanligaste brandvarnarna är de optiska och joniska. Joniserande brandvarnare mäter det elektriska motståndet i luften och reagerar på synlig såväl som osynlig rök. Optiska brandvarnare har ett fotocellsystem som reagerar på pyrande rök. Det finns också brandvarnare som reagerar på värme och flammor.

Vilken är bäst i hemmet?

– De vanligaste är de optiska brandvarnarna. Vill du vara riktigt duktig kan du komplettera med en jonisk också. Men det viktigaste är att du har en brandvarnare.

Var ska brandvarnarna sitta?

– En brandvarnare täcker cirka 60 kvadratmeter, så placera dem centralt på varje våningsplan. Men ha även en brandvarnare där du sover.

När bör brandvarnarna seriekopplas?

– Det som är bra med seriekoppling är att alla piper om en reagerar, då hör du brandvarnarna överallt. Men i en normalstor lägenhet hör du vanligtvis pipet ändå.

Hur ofta ska man testa brandvarnarna?

– Om du har varit bortrest testa dem alltid när du kommer hem igen och helst en gång i månaden men minst en gång om året.

Hur länge håller en brandvarnare?

– Byt gärna brandvarnare efter tio år. Men om du testar den och den inte funkar, eller om den larmar trots att du bytt batteri så byt genast. Till exempel kan smuts inuti förkorta deras livslängd.

Så här gör du

  • Brandvarnarna placeras i taket och helst mitt i rummet, men minst 50 cm från vägg.
  • Brandvarnare kan också monteras på vägg, cirka 15 cm från taket. Det kan dock fördröja tiden för aktivering. Se till att det finns ett fritt utrymme på minst 50 cm runtom.
  • Placera inte brandvarnare i närheten av ventilationsöppningar.
  • Följ leverantörens anvisningar hur brandvarnare ska monteras.
  • Glöm inte att testa brandvarnarna när du monterat upp dem!

Källa: Brandskyddsföreningen

Hemmets farligaste inventarie

Den vanligaste orsaken till brand hemma är spisen. En spisvakt är en sensor som du sätter i fläkten och som slår av strömmen om det blir för varmt. Perfekt skydd när du lagar mat med olja!

Kom ihåg att testa din brandvarnare! Få gratis sms-påminnelse här: https://aktivmotbrand.msb.se/

Av: Petra Olander

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Brandskydd

    Föreningen är som fastighetsägare skyldig att arbeta med brandsäkerhetsfrågor. Ansvaret för brandskyddet delas enligt lagen om skydd mot olyckor mellan bostadsrättsföreningen och de boende.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela 2024 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet