Experten: Så får du rena fönster

Fönsterputsare,
05 jul 2016 | HEMMETS MYSTERIER. Solen påminner oss om att det är tid för fönsterputsning. Men skippa tidningspapper, allehanda mirakelkurer och dyra produkter. Putsarmästaren William Dogan i Nora vet vad som behövs.

Det gamla knepet att rengöra fönster med tidningspapper är inget som proffs använder. När det kommer till att användas i fönsterputsningssyfte kan det missfärga glaset eller ramen. Dessutom innehåller dagens trycksvärta mindre kemikalier som funkar sämre för rengöring. Ättikans förtjänster är inte heller något som William Dogan förespråkar.

– Det är kvalitén på gummiskrapan som är det viktigaste – dålig gummiblandning i gummibladet kan ge ränder. Mitt bästa tips är att investera i en skrapa där gummibladet är fastsatt med klamrar och är stabilt, säger William Dogan.

Inköpet av en bra gummiskrapa är inte speciellt kostsamt och den kan sedan användas upp till 200 fönster. När proffsen gör fönster skinande rena använder de endast vatten och diskmedel.

– Men tänk på att inte använda för lite diskmedel. Det ska vara så pass mycket att vattnet inte rinner. Vårt perfekta recept är en halv deciliter diskmedel på 10 liter vatten, tipsar han.

Med en påläggare, en slags tvättpäls, blöts fönstret först ner och sedan används skrapan. Därefter sugs spillvattnet vid fönsterblecket upp med en liten svamp och därpå görs en finish med mikrofiberduk. Duken som William kör med har en uppsugningsförmåga på åtta gånger sin egen vikt och säljs i yrkesbutiker.

– För hemmabruk funkar det bra med lite finare handdukar, bara de inte är tvättade med sköljmedel för då finns det knappt någon uppsugningsförmåga.
 

FAKTA/Så enkelt putsar du fönster som proffsen

1. Fyll en smutsfri hink eller blomspruta med vatten och vanligt diskmedel.

2. Rengör fönstret med rikligt med vatten eftersom det inte ska avdunsta innan gummiskrapan kommer fram.

3. Med luddfri handduk dras en torr horisontell rand som startsträcka längst upp på fönstret. Dra gummiskrapan uppifrån och ner i samma vinkel. Torka gummiskrapan mellan varje drag och överlappa dragen. Torka sedan av kanterna på fönstret – utsikten är klar och uppdraget är klart!

Ida Åkesson

Skriv en kommentar

Mer som detta